Whiskey: jaar is het van gedistilleerd of gebotteld?

Whisky wordt gedistilleerd, dus hebben we het nu over ABV’s van rond de 60% (meestal 62,5%) alvorens vele jaren te rijpen (3+). Tenslotte, tenzij het een enkel vat is, zullen ze verschillende vaten mengen om de karakteristieken te verkrijgen die ze willen.

Rijpt whisky in een fles?

In tegenstelling tot wijn, rijpt whisky niet in de fles. Dus zelfs als je een 12 jaar oude fles 100 jaar bewaart, zal het altijd een 12 jaar oude whisky blijven. Zolang de fles uit het directe zonlicht wordt gehouden, zal de Scotch Whisky niet bederven, zelfs niet als hij wordt geopend.

Wat betekent het jaartal op een whiskyfles?

Als op een fles Schotse whisky een leeftijdsaanduiding staat, bv. “12 Years Old”, betekent dit dat de jongste whisky in de fles minstens 12 jaar oud is. Scotch wordt gebotteld op verschillende leeftijden, van 3 jaar tot 50 jaar. Graanwhisky wordt meestal tussen 3 en 5 jaar oud gebruikt in blended whisky merken.

Wat betekent gedistilleerde datum?

De datum en het jaar komen overeen met de begindatum tot de datum van de heropening van de distilleerderij. In dit geval werd de whisky gedistilleerd in 2001 zoals vermeld op het achteretiket (niet afgebeeld) en 2001 komt dus overeen met het oogstjaar. Dit betekent niet dat deze whisky op 23 oktober werd gedistilleerd.

Hoe weet je wanneer whiskey gebotteld is?

De meeste flessenfabrikanten goten het jaartal in het glas op de bodem van de fles in een 2-cijferig formaat. Vaak vind je het in het gedeelte rechtsonder als je naar de bodem kijkt (sommige data zijn veel gemakkelijker te onderscheiden dan andere). Dit zal je meestal vertellen – binnen een jaar of twee – wanneer de whisky gebotteld werd.

Kun je 100 jaar oude whisky drinken?

Een oude fles whisky die een paar jaar geleden is geopend, maar zo lang afgesloten in een voorraadkast is bewaard, kan prima worden gedronken. Het smaakt misschien niet geweldig (vooral als het bijna leeg is), maar het is veilig om te drinken.