Wat zijn de voor- en nadelen van “Non Age Statement” Whisky

Wat is een whiskey zonder leeftijdsopgave?

Simpel. NAS is een afkorting van No Age Statement Whisky. Het is de spirit die wordt gebotteld, zonder dat de rijpingsleeftijd wordt vermeld op het etiket. Het is allemaal ontstaan uit een eenvoudige markteconomie: een sterke stijging van de vraag naar whisky in de laatste vijf tot tien jaar, waardoor de oude voorraden uitgeput zijn geraakt.

Wordt goedkope whisky beter naarmate hij ouder wordt?

In tegenstelling tot wijnen worden gedistilleerde dranken niet beter naarmate ze ouder worden, als ze eenmaal in de fles zitten. Zolang ze niet worden geopend, zullen uw whisky, brandy, rum en dergelijke niet veranderen en ze zullen zeker niet verder rijpen terwijl ze op de plank liggen te wachten.

Doet leeftijd ertoe in whisky?

De waarheid is dat het niet uitmaakt of je smaakpapillen de voorkeur geven aan een whisky die enkele jaren of tientallen jaren in een eiken vat is gerijpt. Wat er wel toe doet is dat distilleerders geprezen worden voor hun onberispelijk vakmanschap en spannende nieuwe sterke dranken creëren om de huidige normen uit te dagen. Veel plezier bij het proeven!

Hoe oud is bourbon zonder leeftijdsaanduiding?

Het gebruik van nieuwe, verkoolde vaten en de temperatuurschommelingen in een pakhuis in Kentucky zorgen er beide voor dat bourbon sneller rijpt. Als een bourbon het label “straight” krijgt, moet hij minstens twee jaar oud zijn, en als hij ouder is dan vier jaar, is geen leeftijdsaanduiding vereist.

Waar staat NAS voor in bourbon?

geen leeftijdsopgave
In deze moderne tijden springen whisky bedrijven op de NAS of ‘no age statement’ bandwagon omdat het tijd is voor een hoognodige verandering in de whisky industrie (en een grotere whisky markt voor de nieuw ontdekte whisky fans over de hele wereld!).

Wat is de jongste whisky?

Als op een fles Schotse whisky een leeftijdsaanduiding staat, bv. “12 Years Old”, betekent dit dat de jongste whisky in de fles minstens 12 jaar oud is. Scotch wordt gebotteld op verschillende leeftijden, van 3 jaar tot 50 jaar. Graanwhisky wordt meestal tussen 3 en 5 jaar oud gebruikt in blended whisky merken.

Hoe lang is whiskey ongeopend houdbaar?

Indien goed afgesloten is scotch whisky tussen 6 maanden en 2 jaar houdbaar, terwijl een geopende fles wijn slechts enkele dagen houdbaar is. Correcte opslag van ongeopende whisky geeft het een houdbaarheid van ongeveer 10 jaar.

Verloopt whiskey?

Als de fles minstens halfvol is, gaat ze één tot twee jaar mee, maar als ze bijna leeg is, met nog maar een kwart of minder whisky, is ze na ongeveer zes maanden houdbaar. Hoe meer whisky er in de fles zit, hoe langer hij meegaat, omdat er dan minder zuurstof in de fles is gekomen.