Wat is een XPA precies?

XPA bier staat voor Extra Pale Ale. XPA-bieren vallen niet helemaal in dezelfde categorie als India Pale Ales (IPA) en American Pale Ales (APA). XPA’s zijn vaak rijk van smaak en bevatten veel hop. Ze zijn niet erg sterk in alcohol, meestal slechts rond de 4-5%.

Wat is een XPA?

Wat is een XPA? XPA staat voor extra pale ale en staat bekend om zijn extra bleke en extra hoppige smaak. Eigenlijk heel eenvoudig.

Wat maakt een bier een XPA?

Een XPA (Extra Pale Ale) is een recente Amerikaanse stijl die zich enigszins in het niemandsland tussen een American Pale Ale en een India Pale Ale bevindt. Deze stijl is een hop-vooruitstrevend bier en over het algemeen ‘groter’ dan een APA maar ‘zachter’ dan een IPA.

Wat is het verschil tussen Pale Ale en XPA?

XPA wordt omschreven als een Amerikaanse aanpassing van Engelse pale ale, is over het algemeen lichter van kleur dan Engelse pale ale en heeft minder karamelaroma’s. De neus van XPA is gewoonlijk een matig tot sterk hoparoma met citrusachtige hoparoma’s als zeer kenmerkend.

Hoe maak je een XPA?

Zet de gezeefde vloeistof op het vuur, voeg de helft van de Light Dry Malt toe en roer om op te lossen. Breng aan de kook, voeg 25g Simcoe en 12,5g Lemondrop hop toe en kook gedurende 15 minuten, haal dan van het vuur. Koel de vloeistof af door de pot ongeveer 15 minuten in een bad met koud water te zetten.

Is XPA of IPA sterker?

XPA-bieren zijn echter meestal niet zo fruitig als Amerikaanse IPA’s, maar dat verschilt van bier tot bier. XPA-bieren vullen een niche in de markt. Ze zijn hoppiger dan Engelse IPA’s, en ze hebben de neiging sterker te zijn.