Wat betekent “ondergist”?

Lager daarentegen is ondergistend, wat betekent dat de gist op de bodem van het wort werkt, bij een veel lagere temperatuur.

Wat is ondergisting?

Definitie van bodemfermentatie
Een langzame alcoholische gisting waarbij de gistcellen zich op de bodem van de gistende vloeistof verzamelen, die plaatsvindt bij een temperatuur van 4 tot 10° C en die voorkomt bij de productie van pilsbier en van wijnen met een laag alcoholgehalte – vergelijk hoge gisting.

Wat is het verschil tussen bier van hoge en lage gisting?

Het fundamentele verschil tussen deze twee grote bierklassen is de manier waarop ze worden vergist. Ales worden vergist met bovengistende gist bij warme temperaturen (60˚-70˚F), en lagers worden vergist met ondergistende gist bij koude temperaturen (35˚-50˚F).

Waarom heet het ondergisting?

In de loop van de tijd werd bij de selectie van gist op de bodem van het vat de voorkeur gegeven aan gistsoorten die goed neersloegen, en deze werden bekend als “ondergistende” gisten. Dit type gist werd uiteindelijk in 1883 door Dr. Emil Christian Hansen in een reincultuur geïsoleerd en Saccharomyces carlsbergensis genoemd.

Wat is bodemgist?

De ondergist Saccharomyces pastorianus wordt gebruikt om bier te produceren en er is voorgesteld dat het een natuurlijke hybride is tussen Saccharomyces cerevisiae en Saccharomyces bayanus (30).

Wat is bovengisting?

Definitie van hoge gisting
Een hevige alcoholische gisting bij een temperatuur van 14 tot 30° C waarbij de gistcellen naar de top van de gistende vloeistof worden gevoerd, gebruikt bij de productie van likeuren zoals ale, porter en wijnen met een hoog alcoholgehalte en bij distillatie – vergelijk lage gisting.

Is IPA boven of onder gefermenteerd?

De methode van hoge gisting wordt gebruikt voor de makers van IPA en de methode van lage gisting voor de makers van pils. De smaak van IPA’s is hoppig, en de smaak van lagerbieren is zuiver, goedgemaakt en consistent. Er zit meer alcohol in IPA’s, en er zitten meer koolhydraten en calorieën in.

Wat is onder- en bovengisting?

Bovengisting levert over het algemeen meer smaak op, omdat esters (een bijproduct van beide soorten gisting) meer uitgesproken zijn bij warme gisting, net als fenolen (die dingen als tannine omvatten). Lager daarentegen is ondergistend, wat betekent dat de gist op de bodem van het wort werkt, bij een veel lagere temperatuur.

Welk bier is bovengistend?

Ales
Ales worden gebrouwen met een bovengistende gist, terwijl Lagers worden gebrouwen met een ondergistende gist.