Wat betekent enkele draai, dubbele draai en driedubbele draai bij het brouwen?

Wat is een dubbelgecocteerd bier?

Maischen met twee decompressies: Het traditionele maischschema met twee decompressies is identiek aan dat met drie decompressies, behalve dat de zuurrust en de eerste decompressie worden overgeslagen. Het proces begint met een infusie van kokend water om de mout van zijn deegtemperatuur rechtstreeks op de eiwitrusttemperatuur (122 °F [50 °C]) te brengen.

Wat zijn de stappen bij het brouwen van bier?

Stappen in het brouwproces zijn mouten, malen, maischen, laxeren, koken, gisten, conditioneren, filteren en verpakken. Er zijn drie hoofdgistingsmethoden: warm, koel en spontaan.

Hoe maak je dubbele gisting van bier?

Een tweede gisting wordt uitgevoerd door het bier tegen het einde van de gisting over te hevelen naar een andere gistingskuip. Dit kan ergens tussen de 3e en 7e dag zijn. Idealiter laat je je bier minstens een week nagisten, maar voel je vrij om meer tijd toe te voegen als er extra ingrediënten voor de smaak worden toegevoegd.

Wat is lauteren in de bierproductie?

Lauteren is het proces waarbij het wort, of het beslag, zo efficiënt mogelijk wordt gescheiden van het overblijvende graan. Om tijdens deze stap de hoogste efficiëntie te bereiken, wordt het lauteren gewoonlijk opgedeeld in drie fasen: maischen, recirculeren en spoelen.

Wat is het verschil tussen spoelen en lauteren?

Wat is het verschil tussen lauteren en spargen? Spargen is het spoelgedeelte van het proces van het lauteren. Lauteren is simpelweg het proces van het gebruiken van het graanbed als een filtermedium om het zoete wort te laten uitlekken en door te spoelen als het naar de volgende stap van het brouwproces gaat, het koken.

Wat is het verschil tussen maischen en lauteren?

Meer bepaald is maischen het proces waarbij met water oplosbare stoffen uit de granen worden geëxtraheerd en enzymatisch worden omgezet in een vorm die de gist kan gebruiken, terwijl met lauteren het scheiden van de vloeibare en vaste delen van het afgewerkte beslag wordt bedoeld.

Waarom sparge je?

Spargen is het spoelen van het maischkorrelbed om zoveel mogelijk suikers uit het graan te extraheren zonder dat het proces gepaard gaat met een verstikkende tannineafscheiding. Gewoonlijk wordt voor het spoelen 1,5 maal zoveel water gebruikt als voor het maischen (bv. 8 pond mout bij 2 qt./lb.

Moet je spoelen?

JK suggereert dat als je tijd wilt besparen op de brouwdag, je er mee weg kunt komen om de giststap over te slaan, maar als je een bier wilt maken dat beter is dan ‘redelijk’, dan is spoelen een zeer noodzakelijke stap.

Is lauteren nodig?

En hoewel veel brouwers bij het lauteren denken aan het eenvoudigweg spoelen van de granen, komt er toch iets meer bij kijken. Een succesvolle lauter is belangrijk voor het brouwen van je beste all-grain thuisbrouwsels, en als je de tijd neemt en het goed doet, kun je problemen zoals samentrekkende smaken vermijden, en ook consistentie behouden van batch tot batch.

Maisch je uit voor het spoelen?

Een mash out is eenvoudig gezegd een methode om de temperatuur van het beslag te verhogen vlak voordat met het spuien wordt begonnen. Gewoonlijk wordt de temperatuur van het beslag verhoogd tot ongeveer 75-77°C (167-170°F) of daaromtrent, wat een aantal dingen doet.

Op welke temperatuur sparge je?

168-170 °F
Wanneer sparging wordt besproken in de thuisbrouwliteratuur, wordt de juiste temperatuur van het spoelwater steevast gegeven als 168-170 °F (76-77 °C). Dit is ook de waarde die in de vakliteratuur wordt vermeld.

Wanneer moet je stoppen met spoelen?

1.010
Je kunt verwachten dat je 30-90 minuten bezig bent met spoelen in een fly sparge opstelling. Met fly sparging kun je 90% rendement benaderen, maar je moet oppassen dat je niet te veel spoelt en looistoffen uit je granen loogt. Je moet stoppen met spoelen als je residu 1,010 is of een pH van 6,0 of hoger heeft.

Kun je te veel spuien?

Spargen bij te hoge temperaturen kan ook leiden tot een wrange smaak in het eindbier. Spargen bij een gematigde temperatuur heeft enkele voordelen, omdat het de doorstroming van het wort door het graanbed verbetert. Te heet spoelen leidt echter tot tannine-extractie in het eindbier.

Hoe moet je goed spuien?


Citaat uit video: Het is dus echt belangrijk om de stroomsnelheid in de gaten te houden. Probeer altijd een tot twee centimeter spoelwater boven op je graan te houden.

Hoe lang moet ik maischen?

Veel brouwers voeren een formele mash out uit (waarbij ze het beslag gedurende ongeveer 10 minuten op 170°F/77°C brengen), of ze spuchen bij een hogere temperatuur om dit proces onder controle te houden. Het doel is om zoveel mogelijk wort te verzamelen, maar je moet ook voorkomen dat de tannines uit de graankorrels uitspoelen.

Op welke temperatuur moet ik maischen?

Om de enzymen die graan omzetten in enkelvoudige suiker te activeren, moet de temperatuur van het beslag tussen 145°F en 158°F zijn. Voor de meeste bierstijlen wordt een brouwtemperatuur van 150-154°F gebruikt; dit levert een wort op dat gemakkelijk door de gist kan worden vergist en toch een gemiddelde body heeft.

Kun je te lang pureren?

Te lang maischen heeft meestal niet veel invloed op de smaak van het bier, zolang het beslag maar uit het wort wordt verwijderd voordat het begint te verzuren, dus een giststarter een nacht laten verwarmen is mogelijk. Het is gewoon veiliger om het beslag rond 60 tot 120 minuten te verwijderen om de kans op een zure giststarter te vermijden.

Wat gebeurt er als de maischtemperatuur te hoog is?

Temp te hoog
Als je beslag een te hoge temperatuur heeft (168-170 °F), loop je het risico dat het omzettingsproces permanent wordt afgebroken of vertraagd.

Hoe hoog kun je maischen?

Waarom de maischtemperatuur belangrijk is
Ten eerste moet je weten dat de normale maischtemperatuur tussen 63 en 70 graden Celsius ligt. In het algemeen produceert maischen op de hogere temperaturen langere suikers die moeilijker door de gist kunnen worden opgenomen. Er zal meer suiker overblijven na de gisting, wat resulteert in een voller bier.

Wat is de verhouding water/graan voor het maischen?

1,25qts/pond
De maischdikte kan variëren naar gelang van het recept, de apparatuur en de gebruikte brouwmethode. De typische thuisbrouwer zal een bereik van 1-1,5 liter water per pond graan gebruiken. Maak je op dit moment geen zorgen over de maischdikte, maar zoek een verhouding die voor jouw apparatuur werkt. De gemiddelde verhouding is 1.25qts/pond.

Wat is batch sparging?

Batch sparging is vergelijkbaar met partigyle brouwen. Bij het partigylbrouwen wordt geleidelijk zwakker wort uit de lauter-un gestroomd en wordt van elk wort een ander bier gemaakt. Bij batch-sparging worden de uitlopen (meestal de eerste twee) samengevoegd tot één batch.

Moet je roeren tijdens batch Sparge?

Batchspargen is net zoiets als vliegsparren. Het verschil is hoe en wanneer het spoelwater weer aan de ketel wordt toegevoegd. Roeren zou niet nodig moeten zijn. Ik doe batch sparge, en roer meestal niet.

Hoe lang moet batch Sparge zitten?

Batch Sparge: Als je maisch klaar is, giet je het hele wort over in je kookketel. Dan voeg je meer heet water toe aan de maischketel (met het graan), je roert, en laat het ongeveer 20 minuten staan. Dan giet je het weer af.

Wat is Vorlauf in brouwen?

Vorlauf is Duits voor “recirculatie”. Wanneer een beslag wordt overgeheveld naar een lauter tun of wanneer de maischrust is. beëindigd in een infusiemaischketel, blijven sommige deeltjes graan in suspensie onder de valse bodem van het vat.

Recirculeer je tijdens het maischen?

Recirculeren van het beslag is een eenvoudige stap die echt een groot verschil kan maken voor de helderheid en kwaliteit van je brouwsel. Als je de tijd of de investering neemt om deze stap correct uit te voeren, kun je een goed filterbed in je maisch opzetten, waardoor ongewenste vaste deeltjes en eiwitten uit je bier worden verwijderd.

Hoe lang moet ik Vorlaufen?

Sommige brouwers houden ervan hun vorlauf te laten lopen tot het wort kristalhelder is, maar dat is echt niet nodig. Het kan wel, maar het belangrijkste doel van dit proces is om de wort vrij te maken van korrels. Een goede richtlijn voor hoe lang het moet duren is 10-20 minuten, en niet veel langer.