Tripel bieren van de tap

Wat maakt een bier een tripel?

Tripel is een bier vol esteraroma’s en -smaken – de eerder genoemde passievrucht-, tropische en honingachtige aroma’s – zozeer zelfs dat de esters in de eerste plaats de stijl bepalen. Tripels zijn ook niet drie keer iets. Om dat feit te verwarren, is er een andere Belgische bierstijl die dubbel wordt genoemd.

Wat voor bier is een tripel?

sterk pale ale
Tripel is een term die wordt gebruikt door brouwers in voornamelijk de Lage Landen, enkele andere Europese landen en de VS om een sterk pale ale aan te duiden, losjes in de stijl van Westmalle Tripel. De oorsprong van de term is onbekend, maar de belangrijkste theorie is dat hij op een of andere manier op kracht duidt.

Hoe drink je een tripel?

De bieren hebben een hoog koolzuurgehalte in vergelijking met de meeste Amerikaanse ales. Ze zijn verrassend gemakkelijk te drinken, maar hebben toch een ABV van 9,5%; een gevaarlijke combinatie, inderdaad. Tripels worden best opgewarmd tot minstens 50 graden. Serveer ze nooit vers uit de koelkast.

Welke hop voor Belgische Tripel?

Tripels worden voornamelijk gebrouwen met Europese hopsoorten zoals Styrian Golding, Tettnang of Saaz. Amerikaanse vervangers zijn ook goede keuzes zoals Sterling, Mt. Hood, of Willamette. De bitterheid moet in balans zijn, wat neerkomt op ongeveer 35 tot 40 IBU, gezien het hoge zwaartekrachtgehalte van deze bierstijl.

Waarom wordt tripel tripel genoemd?

De naam tripel werd over het algemeen gebruikt voor het sterkste bier in het repertoire van een klooster. Het verhaal gaat dat vaten traditioneel gemarkeerd werden met X’en om de sterkte aan te duiden, dus drie X’en zou voor de tripel van die abdij staan. Over het algemeen bestaat een assortiment trappistenbieren uit een aantal stijlen: een singel, een dubbel, en een tripel.