Hoe maak je mout voor bier

Je kunt thuis goede mout maken, net zoals je goed bier kunt maken, je hebt alleen een goede methode en de juiste opstelling nodig.

Het mouten bestaat uit 4 stappen en duurt gemiddeld 7-10 dagen:

  1. Voorbereiden/wassen – 30 minuten.
  2. Stekken/luchtrusten – 2 dagen.
  3. li>Ontkiemen – 4 dagen.
  4. Dooden – 1 dag.

Hoe wordt mout voor bier gemaakt?

Het moutproces verloopt in drie grote stappen. De eerste is het weken van de gerst – ook wel weken genoemd – om het slapende graan wakker te maken. Vervolgens laat men het graan ontkiemen en kiemen. Ten slotte wordt de gerst verhit of geoogst om de uiteindelijke kleur en smaak te verkrijgen.

Hoe maak je thuis moutextract voor bier?


Citaat uit video: Je neemt de gerst en vermaalt die in de molen.

Kun je je eigen mout maken?

Het is vrij eenvoudig om je eigen graan te mouten. Alles wat je nodig hebt zijn hele, ongepelde granen, water, en een beetje geduld. Gerst werkt het best omdat het veel enzymen kan omzetten, maar andere granen zoals sorghum of veldmaïs (gedroogd, niet zoet en recht van de kolf) werken ook.

Hoe maak je thuis moutkorrels?

Doe de rauwe gerst in een grote emmer en vul de emmer met voldoende koel water om de korrels onder te dompelen. Laat de korrels acht uur weken. Spreid de vochtige korrels uit om ze acht uur aan de lucht te laten drogen en laat ze daarna nogmaals acht uur weken. Na de tweede keer weken, moeten er chits (worteltjes) uit de pitten komen.

Wat wordt gebruikt om mout te maken?

Mout wordt bereid uit graankorrels door een gedeeltelijke kieming toe te staan, waardoor de natuurlijke voedingsstoffen van de graankorrel worden gewijzigd. Hoewel alle graansoorten tot mout kunnen worden verwerkt, wordt vooral gerst gebruikt; rogge, tarwe, rijst en maïs worden veel minder vaak gebruikt.

Wat maakt een bier moutig?

Bij het brouwen van bier – meer bepaald tijdens het maischen – worden die vergistbare suikers in de mout door de gist opgegeten en omgezet in alcohol. Hoe zoet of moutig een bier smaakt, kan echter afhangen van hoeveel suiker de gist verbruikt en hoeveel suiker er overblijft na het gistingsproces.

Kan ik mijn eigen moutextract maken?

Moutextract wordt verkregen uit gerst. Gerstkorrels ondergaan een reeks stappen waardoor ze veranderen in gemoute gerst die suikers bevat. De gemoute gerst wordt vervolgens gekookt tot een soep, die bij thuisbrouwen bekend staat als een beslag, en vervolgens gecondenseerd tot een moutextract. Dit extract is de kern van een thuisbrouwrecept.

Heb je moutextract nodig om bier te maken?

Bij volkorenbrouwen en extractbrouwen worden in wezen dezelfde ingrediënten gebruikt: mout, hop en gist. Bij het brouwen met uitsluitend granen is echter een veel grotere hoeveelheid granen nodig om de vereiste suikerniveaus te bereiken die kunnen worden bereikt met een sterk geconcentreerd moutextract.