Afgesloten bierblikje voelt niet vol aan

Waarom loopt mijn bierblikje over als ik het open?

Het gas vormt minuscule belletjes rond kleine deeltjes in de vloeistof, de zogenaamde kernen. Wanneer het blikje wordt geopend, worden deze belletjes snel groter en stijgen ze naar de oppervlakte, waardoor schuim ontstaat. Wanneer dit schuim een groter volume inneemt dan er plaats is aan de bovenkant van het blikje, loopt het bier over.

Waarom zijn sommige bierblikjes zacht?

Gasmoleculen in een blik hebben dezelfde druk als de lucht buiten. Hierdoor wordt de druk binnenin het blikje lager. Het blikje stort in wanneer de luchtdruk buiten groter is dan die in het blikje.

Waarom is mijn ingeblikt bier plat?

Ongeopende bieren met een laag alcoholvolumegehalte (ABV) die langer dan zes maanden op de plank worden bewaard, vlakken af. De smaak van plat bier is, net als die van platte frisdrank, onaangenaam omdat de koolzuur verloren is gegaan. Je proeft het verfrissend koud en het doet je watertanden door de koolzuur.

Kun je botulisme krijgen van gedeukte bierblikjes?

Mijn dag is meteen verziekt. Gedeukte blikken hebben een vaste plaats op mijn lijst van persoonlijke neuroses. Mijn angst: het onwaarschijnlijke (maar mogelijke) risico van botulismebesmetting. Botulisme is een dodelijke ziekte die wordt veroorzaakt door verschillende stammen van de Clostridium-bacterie, meestal Clostridium botulinum.

Is het slecht om bier uit een blikje te drinken?

Ja, maar de smaak zal na verloop van tijd afnemen. Bier is een bederfelijk product dat bederft wanneer het wordt blootgesteld aan licht, zuurstof en warmte, die de organische verbindingen afbreken die bier zo lekker laten ruiken en smaken. Maar zelfs wanneer de smaak afneemt, kan het nog perfect veilig zijn om te drinken.